Vid alla framtida lägereldar i tablå-TV

Nu drar det igång, igen. Den stora lägerelden i Sverige. Den vi här kallar Melodifestivalen. Eller #melfest #mello #mel13 #mel2013…och en del andra varianter.

Den sänds i tablå-TV, på en bestämd tid, och live. Frågan är bara vilka av dessa som kommer överleva inom en fem-, tioårsperiod; tablå-TV, bestämda tablå-tider eller livesändningar?

Livesändningar, ja. Tablå-TV, tveksamt. Bestämda tablå-tider, jo kopplat till att det finns en del programformer som just kräver bestämda tider. Två krafter som strider mot varandra. Inte antagonistiskt utan mer som krafter. Ena sidan bäraren av TV blir helt digital och därmed bort från broadcasting. Andra sidan produktionsbolagen/utgivarna som gärna vill ”bygga” publik genom  att locka, inte ge ut allt på en gång, skapa förväntningar mellan avsnitt osv.

Vem vinner? Förhoppningsvis de som vill åt tjänsterna, de vi idag slarvigt kallar TV-tittare. Men i praktiken så konsumerar vi TV på helt olika sätt. Eller rättare, för TV-producerat material. HUR vi sedan ”ser” på det är allt mer upp till oss själva. Åtminstone vi som har möjligheten och tillgången till den digitalt uppkopplade världen.

Det vi med säkerhet däremot kan påstå är att definitionen av TV kommer vara annorlunda, och det tämligen nära i tid. Tydliga tecken i tiden är Smart-TV, Apple-TV och allt fler play-kanaler, need I say more.

Happy #melfest!

Ps, hittade under #blogg100 posten ”Försvinnande få” men ack så viktiga av @metsis. På tal om framtidens TV.

 

Share Button