Har vi kommit längre än vad Robert Fenner uttryckte 1997?
If you give £1 to young John and ask him to go and buy a loaf of bread, he will go to the shop, buy the loaf and bring it back to you with the change. If you could ask a computer to do the same thing, it would go to the shop, buy the loaf and wait there.
Det handlar om betydelsen av kontext som vi människor oftast har en förståelse av i konversation. Kontext är att se som omfattande relevanta drag hos den situation som den talande eller skrivande befinner sig i. I ett vidare perspektiv är att kontexten tjänar att bestämma den mening ett uttryck kan ha. Vårt sätt att prata bygger mycket på antagande om att kontexten är självklar och inte behöver uttryckas.
När vi refererar till år 1997 så räcker det oftast med att säga ”97”, och det framgår av konversationens kontext vilket år det gäller. Om vi pratar om något som hänt oss själva är det ytterst troligt att ”97” avser 1997, pratar vi däremot om Englands expansionplaner i Afrika så handlar ”97” troligtvis om 1897. Eller förresten, kanske inte. Imperialismen dog ju knappast i och med Andra världskriget. Den bytte bara form och ”uttryck”.
Vad vill jag ha sagt med detta nu då? Tja, inget större, bara en sen kvällstanke att datorer fortfarande är tämligen dumma system som inte själva kan hantera en kontext de själva inte har med i själva instruktionen. Så de kommer fortfarande bara köpa brödet om det är allt de blev instruerade att göra.